Mamy wiele fantastycznych pomysłów na wyjazd incentive do Włoch i potencjalnych scenariuszy Waszej wyprawy. Tym razem inspiracją będzie dla nas region w północnych Włoszech: Emilia-Romania. To prawdziwa skarbnica włoskich smaków i raj dla miłośników historii oraz fanów najpiękniejszych i najszybszych samochodów na świecie!
Scenariusz wyjazdu incentive, jaki chcemy Wam zaproponować, zachwyci nie tylko entuzjastów motoryzacji! Bolonia i Modena to przecież miejsca słynące z charakterystycznej kuchni i lokalnych produktów, które zna praktycznie każdy: tagliatelle al ragù (potocznie znane jako makaron z sosem bolońskim), tortellini, ocet balsamiczny z Modeny, ser Parmigiano Reggiano, wino Lambrusco czy… mortadela.
Czyż nie byłoby wspaniale nie tylko zajrzeć „na zaplecze” powstawania najszybszych aut na świecie, ale też poznać historię i proces tworzenia tych słynnych przysmaków? A co najważniejsze – spróbować oryginałów w miejscu ich powstania!
Oto przykładowe atrakcje, jakie możemy włączyć do Waszego wyjazdu incentive do regionu Emilia-Romania:
Nawet laicy kojarzą te słynne marki samochodowe i legendarne sylwetki tych motoryzacyjnych cacek! Dzięki nam, w Waszym programie wyjazdu incentive znajdą się wszystkie najważniejsze i najbardziej ekscytujące miejsca na mapie włoskiej (a tak naprawdę światowej!) motoryzacji.
Region Emilia-Romania, znany z jednego z największych na świecie skupisk luksusowych samochodów sportowych i motocykli, nazywany jest „krainą silników”. Obszar ten, obejmujący około 1000 km2 pomiędzy Bolonią a Modeną, jest siedzibą takich marek jak Lamborghini, Ferrari, Maserati i Ducati, a także mniej znanych luksusowych producentów, takich jak Pagani.
W otoczeniu malowniczych wzgórz i urokliwych miasteczek, można poczuć, skąd bierze się włoska pasja do szybkich aut i wyścigów – od historii, przez kulturę, po emocje, które wywołuje ryk potężnych silników i widok tych wyjątkowych maszyn.
Te dwa miasta, pomiędzy którymi będziemy się poruszać, poznając ducha włoskiego kunsztu motoryzacji i kulinariów, zasługują na osobną wzmiankę. Z nami poznacie je od najpiękniejszej i najpyszniejszej strony!
Bolonia, z jej średniowiecznymi arkadami i wieżami, najstarszym uniwersytetem na świecie oraz renomą kulinarnej stolicy Włoch, emanuje historycznym urokiem i gastronomiczną doskonałością. Zabytkowe budynki i tętniące życiem ulice tworzą przyjazne, dynamiczne środowisko, które przyciąga zarówno studentów, jak i miłośników historii i kultury.
Dziedziniec Uniwersytetu Bolońskiego
Bolonia to miasto wież. Obecnie z przeszło 100 wież zostały w mieście 24.
Modena, natomiast, ma bardziej kameralny i elegancki klimat, z wyraźnym naciskiem na luksus i tradycję. W mieście czuje się szacunek dla dziedzictwa motoryzacyjnego oraz kulinarnego, z urokiem typowym dla miejsc związanych z prestiżowymi markami i lokalnymi specjałami. Klimat Modeny jest bardziej spokojny, ale przepełniony pasją do doskonałości i tradycji.
Via Luigi Carlo Farini
Kameralna uliczka Modeny z Duomo di Modena w tle
Zabierzemy Was do miejsc, gdzie serwowane są najlepsze lody i kawa, zorganizujemy dla Was wyjątkową kolację łączącą w sobie wszystko co najlepsze w lokalnej kuchni z kunsztem kulinarnym. Pokażemy Wam także miejsca, gdzie będziecie mogli zaopatrzyć się w pyszne lokalne specjały.
Jak zrobić idealne ciasto na makaron, a także farsz do tortellini? Jak powstaje ocet balsamiczny z Modeny? Jaki jest proces produkcji sera Parmigiano Reggiano i co sprawia, że ma on tak charakterystyczny smak?
W regionie Emilia-Romania pomożemy Waszej grupie znaleźć odpowiedzi na te pytania, zgłębić tajniki ich wytwarzania, a także nauczymy Was, jak samodzielnie przygotować legendarne włoskie potrawy!
Co powiesz na pyszny posiłek i wino podane w wyjątkowym otoczeniu średniowiecznego zamku? A może Waszą grupę bardziej ucieszy możliwość samodzielnego przygotowania potraw pod okiem włoskiego kucharza? Stworzony przez nas program wyjazdu incentive może uwzględnić te opcje poznawania kulinarnego dziedzictwa regionu Emilia-Romania oraz wiele innych!
Początki tego legendarnego sera sięgają XII wieku. Mnisi benedyktyńscy w opactwach na obszarze dzisiejszych miast Parma i Reggio Emilia poszukiwali sposobu na zapobieganie psuciu się sera i wydłużenie jego trwałości. W ten sposób opracowano recepturę na ten wyjątkowy, długo dojrzewający ser.
Nawet dzisiaj cały proces produkcji i dojrzewania sera Parmigiano-Reggiano jest fascynujący i warto poznać go z bliska! Dlatego podczas Waszego wyjazdu incentive do Włoch możemy zabrać Was do jednej z fabryk tego sera. Tutaj, w miejscu jego powstawania, najlepiej dowiedzieć się o tradycji i korzeniach tego sera, spotkać ludzi, których pasją jest jego wytwarzanie, i spróbować ich dzieła.
Być w okolicach Modeny i nie poznać historii słynnego aceto balsamico di Modena? To prawdziwa strata! Możemy dla Was zorganizować wizytę w lokalnej wytwórni octu balsamicznego, gdzie odkryjecie tajniki jego produkcji oraz dowiecie się, jak długo dojrzewa, aby uzyskać swój unikalny smak.
Po zwiedzeniu wytwórni octu balsamicznego na Waszą grupę incentive może czekać wyjątkowy posiłek w urokliwym lokalu, gdzie będziecie mogli delektować się całym wachlarzem potraw z udziałem octu balsamicznego – od przystawek przez dania główne aż po desery. To także doskonała okazja, aby ponownie spróbować wina Lambrusco, które świetnie komponuje się z lokalnymi specjałami.
Cała wyprawa była pełna niezapomnianych momentów i wyjątkowych doświadczeń, które na długo pozostaną w pamięci każdego uczestnika. Wyjazd incentive do włoskiego regionu Emilii-Romanii okazał się motywacyjnym strzałem w dziesiątkę, ukazując wkład Włoch w historię motoryzacji, szereg okazji do integracji grupy i kulinarną ucztę i włoski kunszt w jednym.
Jeżeli Twoja firma szuka miejsca i atrakcji na niezapomniany wyjazd incentive nie wymagający długich podróży samolotem, gorąco polecamy Wam tę część Włoch! Jeżeli chcesz poznać więcej lokalnych atrakcji, jakie możemy przygotować dla Twojej grupy podczas wyjazdu incentive do tego regionu, skontaktuj się z nami!
Chętnie zorganizujemy logistycznie dla Ciebie cały wyjazd incentive do Włoch, a także zaplanujemy dla Twojej grupy niezapomniane atrakcje dopasowane do Waszych celów biznesowych. Niezależnie od tego, czy chcecie zbudować głębsze relacje z klientami, czy też Waszem celem jest lepsza integracja zespołów w Waszej firmie – możemy w tym skutecznie pomóc!
Włoski region Emilia-Romania to idealny kierunek zarówno dla większych grup liczących od 40 do 120 osób, jak i dla mniejszych, ekskluzywnych wypraw VIP Adventure dla 8-20 osób. Dużym grupom jesteśmy w stanie zaoferować m.in. wymienione tutaj atrakcje. Natomiast małe grupy i budżety VIP umożliwiają odkrycie doświadczenie samochodowej i kulinarnej strony regionu Emilia-Romania w bardziej wyjątkowej i osobistej wersji, dając grupie np. dostęp do przetestowania niektórych ekskluzywnych aut.
Najlepszym okresem na wyjazd firmowy do Emilii-Romanii jest wiosna lub jesień, kiedy region ten rozkwita pełnią smaków i zapachów, a pogoda sprzyja zwiedzaniu i degustacjom.
To idealny czas na odwiedzenie winnic, poznanie tajników produkcji Parmigiano-Reggiano i octu balsamicznego, a także na odkrywanie uroków miast takich jak Bolonia czy Modena. Latem można liczyć na ciepłą i słoneczną aurę, co sprzyja relaksowi, ale warto unikać tłumów turystów w najbardziej popularnych miejscach.
Przy większych grupach, zwłaszcza jeśli chcemy zarezerwować unikalne doświadczenia kulinarne, jak warsztaty gotowania czy wizyty w wytwórniach wina i sera, warto zadbać o włączenie nas w proces planowania Waszego wyjazdu incentive z co najmniej 3-miesięcznym wyprzedzeniem. Zachęcamy do kontaktu już dzisiaj!